laupäev, 18. juuli 2015

Lihtsalt tehtud luksuslikud diivanipadjad

Paar postitust tagasi jagasin mõtet, et käsitööasjade tegemise Oluliste Asjade esikolmiku moodustavad Idee, Materjal ja Teostus.
See postitus siin keskendub ühele neist, nimelt Materjalile.
Lisaks massiivsele lillekimbule oli ju Sursikule tarvis ka päriskingitus teha ja kuna ta mõni aeg tagasi soetas endale ühe kinnisvaraprojekti, mille sisekujundajaks mind sujuvalt suunati, siis mõtlesin et ühendan meeldiva kasulikuga ja teen talle kingituseks kolm projektiga sobivat diivanipatja.
Eesmärgiks oli madala eelarve ja suhteliselt vähese vaevaga (sest ülla-ülla, mul oli aega kõigest 2,5 päeva nende valmistamiseks!) saavutada võimalikult luksuslik tulemus.
Kuigi mul on äbi aegade koju kogunenud hirmutav hulk igasuguseid erinevaid kangaid, tundub iga uut tööd alustades, et just see üks ja kõige vajalikum asi on puudu. Nii ka seekord. Pool vajalikest asjadest olid mul olemas, aga teine pool tul ijälle juurde osta. Madalat eelarvet aitas hoida Kangadžungli järekordne 60% allahindlus, samuti Abakhani sooduspakkumised. Kangadžunglist sain pea olematu hinna eest projekti kõige olulisemad detailid - dekoratiivpaelad, Abakhanist aga sisupadjad ja kohvipruuni kanga.
PADI nr 1

Selle padja jaoks läksid käiku Abakhanist ostetud kohvipruun kangas ja Kangadžunglist ostetud dekoratiivpaelad.
Pruun kangas iseenesest on täiesti tavaline sitsiriie, mida poes kaalukaubana ühevärvilise voodipesuriide nime all müüakse.
Lillepaelal oli taga veel ka laiem võrklükra, mille ma suures osas ära lõikasin ja jätsin ainult õite ümber ca 1 cm laiuse võrguriba, mille õie alla tagasi keerates ära peitsin ja läbipaistva niidiga pruuni katte külge õmblesin.
Kui olin paelad ära õmmelnud, tundus lõplikus pildis ikka midagi puudu olevat, ja nii ma katsetasin peotäie litritega, mis mul eelnevalt kodus olemas olid. Need ei ole mingid eriti sädelevad, vaid pigem sellised mati tooniga metallikud.
Kuigi aluskangas on lihtne, muudavad litrid ja lillepaela õhuline tüll padja üldmulje elegantseks ja kauniks.
PADI nr 2

Selle padja A ja O on Kangadžunglist ostetud lai vuffel-tikandiga pael. Pool padja pealiskangast on seesama pruun sitsikangas, teine pool aga luksuslik, veidi sametise pinnaga ja mati läikega beež kandinakangas, mis mul eelnevatest aegadest kodus juba olemas oli. Võiks ju arvata, et need kaks kangast ei tohiks üldse kokku sobida, aga tegelikult sobisid vägagi. 
Mõlemale poole kangale joonistasin lihtsa kolmnurkadega mustri ja tikkisin mulineeniidiga aedpistes mööda etteantud joont kujundi. Pärast õmblesin metallik-mulineega aedpistes read veelkord üle, nii nagu pildil näidatud. 
Pärast seda kui kolmnurgad olid valmis, lisasin tikandile tillukesed läikivad litrid. Enne nende õmblemist panin litrid nö kuivalt paigale ja märkisin igaühe asukoha markeriga (pildil valge marker), nii et hiljem oli lihtne ainult märgitud täppide kohale litter õmmelda.  






PADI nr 3
Selle padjaga läks kõige kauem aega, sest siin on kõige rohkem käsitööd tikandi näol. Aluskangana kasutasin jällegi sedasama heledat luksuslikku kardinakangast, pruun šifoonroosidega pael on pärit Kangadžunglist. Mulineeniidid ja litrid olid ka eelnevalt endal olemas. 

Esmalt panin paika pruuni paela paigutuse. Sarnaselt esimese padja juures kasutatud lillepaelale oli ka sellel võrgune tagus, kuid siin ma ei lõiganud seda ära, vaid keerasin lihtsalt tagasi ja õmblesin aluskanga külge. 






Siis joonistasin vaba käega tikkimismustri ehk ornamendi. Tikandi tegemiseks kasutasin nii nagu eelmisegi padja puhul aedpistet ja pärast metallik-mulineed, et tikitud pisted veel kord üle käia.







Keskele, kahe paelarea vahele, puistasin taas peoga litreid. Kuna mul sel korral oli kasutusel neljas erinevas värvitoonis ja suuruses litreid, siis kasutasin nende märkimiseks värvikoodi. Määrasin igale litrile kindla värvi ja tegin vastava vildikaga märke kangale. Nii oli tikkides lihtne orienteeruda, kuhu millise litri õmblema pean. Sama tehnikat kasutasin tegelikult ka  esimese padja juures, kus oli kolme erineva suuruse ja värviga litreid.

Kokku läks mul
* meetrijagu suurte valgete roosidega paela (hind ca 4 EUR/m),
* 1,5 m pruunide šifoonroosidega paela (hind samuti ca 4 EUR/m),
* 2 m beezi mööblipaela (hind ca 1,24 EUR/m)
* 3 sisupatja (3 x 3,75 EUR/tk)
* kaalukangana pruuni sitsikangast (kangatüki hind ca 4 EUR)
(Paelte hinnad võetud Kangadžungli e-poest http://www.kangadzungel.ee/paelad-pitsid?exF[18]=Kaunistuspaelad, täpset hinda ei mäleta kuna ostsin koos muude asjadega. Samuti seda, kas soodustus -60% läks maha sellest hinnast või oli see ise juba soodushind.)

Kolm kaunitari kokku said siis sellised
Mu sõnum selle postitusega on see, et tegelikult võib vähese vaevaga, ainult materjalide peale välja mängides, saavutada väga vahva tulemuse. Kes ei taha, ei pea tikkima ega litreid lisama, saan aru et mitte igaüks ei pea seda "üli-lihtsaks", aga efektse paela õmblemisega sirgele kangale peaks igaüks hakkama saama ja tulemuseks on isikupärane ning omanäoline käsitööese. 
Lisaks veel ka luksusliku ja kallihinnalise välimusega :-)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar